Header Image

ΚΕΑ

ΚΕΑ

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ


Πλούσια είναι η ιστορία του νησιού, αλλά και οι ονομασίες που πήρε στα χρόνια που πέρασαν μέχρι το σημερινό Κέα-Τζιά

· Υδρούσσα εξ αιτίας των πολλών νερών και της πυκνής βλάστησης

· Εύξαντις: Από τον Ευξάντιο, γιο του Μίνωα και της Κείας Δεξιθέας. Ο Ευξάντιος θεωρείται ένας από τους
ιδρυτές της Κορησσίας

· Σειρίη: Αναφέρεται σαν ένα λαμπρό αστέρι που κατέκαιε το νησί και δημιουργούσε ξηρασία

· Κέως: Από τον ήρωα Κέω που ήρθε αποικιστής στο νησί επικεφαλής Λοκρών

· Τετράπολις: Στη Γεωμετρική περίοδο η Τζιά απετελείτο από 4 κράτη αυτόνομα με δικό τους νόμισμα αλλά
με κοινή νομοθεσία. Μόνο σε περίπτωση εξωτερικού κινδύνου συγκροτούσαν ομοσπονδία για
κοινό αγώνα

· Ζία: Στην εποχή των Ενετών

· Κέα: Η σημερινή επίσημη ονομασία του νησιού

· Τζια: Η σημερινή ονομασία του νησιού στην καθομιλουμένη.

ΣΥΓΧΡΟΝΟΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΣΤΙΒΟΣ

Τις δύο Κοινότητες Ιουλίδας και Κορησσίας διαδέχθηκε με τον «Καποδιστριακό νόμο» ο ΔΗΜΟΣ ΚΕΑΣ. Το 1996 έχει τοπικό δημοψήφισμα με το ερώτημα της εθελοντικής συνένωσης των δύο Κοινοτήτων σε Δήμο ή όχι. Το δημοψήφισμα αποφάσισε την εθελοντική ένωση των δύο Κοινοτήτων σε Δήμο και ακολούθησαν τοπικές δημοτικές εκλογές για την εκλογή υπηρεσιακού δημάρχου μέχρις ότου συμπληρωθεί η τετραετία της υπόλοιπης επικρατείας, ώστε να συμμετέχει και ο Δήμος Κέας μαζί με την υπόλοιπη επικράτεια στις εκλογές τετραετούς θητείας. Παρελθούσης της διετούς υπηρεσίας του υπηρεσιακού δημάρχου, τον Οκτώβριο του 1998 δύο συνδυασμοί διεκδίκησαν το Δήμο.

ΣΥΓΧΡΟΝΟΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΣΤΙΒΟΣ

ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

Ο ΛΕΩΝ ΤΗΣ ΚΕΑΣ
Βρίσκεται στο ανατολικό μέρος του νησιού λίγο πιο έξω από την πόλη της Ιουλίδας. Είναι σκαλισμένος πάνω σε σχιστόλιθο. Πιθανολογείται ότι κατασκευάστηκε από Ιωνα καλλιτέχνη γύρω στο 600 π.Χ.

Ο ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΚΟΣ ΟΙΚΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΑΓ.ΕΙΡΗΝΗΣ
Ονομάστηκε έτσι από την ομώνυμη εκκλησούλα πάνω ακριβώς από το χώρο των ανασκαφών. Πρόκειται για μια προϊστορική περιοχή-οικισμός που πιθανολογείται ότι πρωτοκατοικήθηκε στο τέλος της νεολιθικής εποχής ή στην αρχή της εποχής του χαλκού. Ήταν η κατοικία του βασιλιά Μίνωα και της Κείας Δεξιθέας. Βρέθηκαν επίσης ναός και τάφοι.

Ο ΟΙΚΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΥ ΚΕΦΑΛΑ
Βρέθηκαν τάφοι της ύστερης νεολιθικής περιόδου και ίχνη του αρχαιότερου οικισμού, που έχει μέχρι σήμερα βρεθεί στο νησί.

Η ΑΡΧΑΙΑ ΚΑΡΘΑΙΑ
Αγναντεύοντας το θαλασσινό ορίζοντα με θέα την Κύθνο στο νότιο μέρος του νησιού, βρίσκεται η Καρθαία, η ωραιότερη των τεσσάρων αρχαίων πόλεων της Κέας. Εκεί βρίσκονται τα λείψανα των υστεροαρχαϊκών ναών του Πύθιου Απόλλωνα, της Αθηνάς, υπολείμματα του αρχαίου θεάτρου και του υδραγωγείοι που τότε λειτουργούσαν.

ΤΟ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ ΚΑΙ Ο ΠΥΡΓΟΣ ΤΗΣ ΑΓ.ΜΑΡΙΝΑΣ
Νοτιοδυτικά της Ιουλίδας βρίσκεται ο αρχαίος τετράγωνος πύργος της Αγ.Μαρίνας. εικάζεται ότι χρησίμευε για φρούριο και παρατηρητήριο των κατοίκων της περιοχής που ήθελαν να προστατεύουν από τους πειρατές. Το οικοδόμημα είχε τέσσερις ορόφους που επικοινωνούσαν με μια πέτρινη σκάλα. Στα θεμέλια του πύργου υπήρχε στοά διαφυγής για περίπτωση ανάγκης. Σήμερα ο πύργος είναι έτοιμος να γκρεμιστεί. Η αδιαφορία της πολιτείας θα στερήσει όχι μόνο από την Τζια αλλά και από την υπόλοιπη Ελλάδα ένα από τα αρχαιότερα στολίδια. Ο πύργος πήρε το όνομα του από τα συντρίμμια του μοναστηριού της Αγ.Μαρίνας που χτίστηκε δίπλα στον αρχικό πύργο για λόγους προστασίας την περίοδο της τουρκοκρατίας.

ΤΟ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΚΑΣΤΡΙΑΝΗΣ
Το μοναστήρι είναι χτισμένο πάνω σε βράχο στο όνομα της Παναγίας. Το 1700 βοσκοί βρήκαν την εικόνα της Παναγίας στο σημείο που έλαμπε φως και έχτισαν στο όνομα της την εκκλησία. Πιστεύεται ότι η εικόνα είναι θαυματουργή.

ΤΟ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ ΤΗΣ ΕΠΙΣΚΟΠΗΣ
Βρίσκεται στο δρόμο για τη Μεσαριά. Πρόκειται για μοναστήρι χτισμένο μέσα σε οχυρωματικό τείχος. Υπολείμματα του οποίου σήμερα σώζονται. Η Αγία Τράπεζα είναι χτισμένη πάνω σε αρχαίο δωρικό κιονόκρανο.

ΤΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΕΑΣ
Βρίσκεται στην Ιουλίδα, αποτελείται από δύο ορόφους, όπου εκτίθενται μέρος των ανασκαφικών αρχαιολογικών ευρημάτων του νησιού.

Ο ΚΟΥΡΟΣ ΤΗΣ ΚΕΑΣ
Ανακαλύφθηκε το έτος 1930 στη θέση του σημερινού προσφυγικού συνοικισμού όπου ήταν το αρχαίο νεκροταφείο. Σήμερα εκτίθεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Αθήνας.